Een wandelvakantie is een heerlijke manier om de omgeving te verkennen terwijl je in beweging blijft. Er zijn tal van bestemmingen in Europa die perfect zijn voor een wandelvakantie. Populaire wandelbestemmingen in Europa zijn onder meer: de Pyreneeën, de Alpen, het Zwarte Woud, de Dolomieten, de Hoge Tatragebergte en het Schotse Hoogland.
Een bergwandelvakantie biedt veel voordelen. Ten eerste is het een goede manier om de natuur te verkennen. Je kunt in de bergen prachtige uitzichten bewonderen, wilde dieren spotten en in rust genieten van de stilte die je alleen in de bergen kunt vinden. Daarnaast is het een geweldige manier om je fitheid te verbeteren. Door te wandelen in de bergen krijg je een geweldige cardio-workout en versterk je de spieren in je benen en billen.
Al met al is een bergwandelvakantie een heerlijke manier om de natuur te verkennen, je fitheid te verbeteren en te genieten van de stilte. Als je op zoek bent naar een geweldige manier om je vakantie door te brengen, is een wandelvakantie de perfecte optie. Hierna vertellen we je wat meer over wat een goede voorbereiding is.
Voorbereiding: wat kan ik doen voordat ik op wandelvakantie ga?
Vaak wordt de vraag gesteld hoe je je het beste kunt voorbereiden op een weekje wandelen in de Pyreneeën, Alpen (bijvoorbeeld in Annecy of Chamonix Mont Blanc) of Dolomieten in Italië. Uiteraard is dit afhankelijk van wat je gaat lopen en hoe je conditie is, maar stel dat je je grenzen wilt verleggen, of niet weet wat je grenzen zijn denk aan de volgende uitgangspunten:
- Zorg dat je niet (te) veel overgewicht hebt; immers iedere kilo moet je naar boven sjouwen.
- Zorg voor een goede basisconditie; je kunt dit bereiken door regelmatig te gaan hardlopen of door te gaan fietsen.
- Maak eens een mooie wandeltoch in Nederland en neem dan een rugzak mee die je ook zult dragen tijdens je vakantie.
- Het spreekt voor zich dat je schoenen moet inlopen!
- Probeer overbelasting te voorkomen door een niet al te zware rugzak mee te nemen.
Handige tips voor het lopen in de bergen
- Loop zo veel mogelijk je eigen tempo, daar wordt je het minst moe van.
- Probeer ook eens om iets kleinere stappen te nemen. Het kost je minder energie en misschien kom je hierdoor in een lekker ritme.
- Probeer zoveel en zolang mogelijk op je hele schoenzool te lopen. Je hebt dan het meeste grip en je verdeelt hierdoor ook je gewicht over je hele voet. Dit lijdt minder snel tot blessures.
- Begin iedere dag rustig aan met lekker inlopen. Je loopt je hierdoor warm en kunt dan eventueel nog versnellen.
- Sommige mensen zijn goede klimmers en andere weer goede dalers. Het klimmen en dalen is dus verschillend!
- Het weer in de bergen kan snel omslaan! Probeer altijd iedere dag de weersverwachting na te vragen.
- Neem altijd voldoende water mee. Drink genoeg, neem bijvoorbeeld ieder kwartier een slokje.
- Vraag van te voren na waar de waterpunten zijn en probeer je waterfles altijd halfvol te houden.